Tea time- czas na angielską herbatę
Herbata i sposób jej zaparzania w wielu zakątkach świata traktowane są niemal jako obrzęd sakralny. Tak jest m.in. w Anglii. Picie herbaty jest tradycją narodową Anglików, a angielska herbata jest znana na całym świecie. Żadnej inny naród chyba nie kultywuje tak picia tego napoju. Legendą jest również słynne „five o’clock”, godzina, o której tradycyjnie pije się popołudniową herbatkę. Wszyscy wiedzą, nie tylko w Europie, iż godzina 17 to dla Anglików czas na relaks i wypicie filiżanki aromatycznej herbaty. Nie wolno im wówczas pod żadnym pozorem przeszkadzać.
Skąd w Anglii wziął się zwyczaj picia tzw. angielskiej herbaty?
Herbata pojawiła się w Londynie po raz pierwszy w roku 1659. Przywiózł ją do kraju angielski kupiec Thomas Garraway. Jednak na szerszą skalę rozpowszechniona została w roku 1662 za sprawą portugalskiej księżniczki Katarzyny Berganzy. W tym roku poślubiła bowiem króla Karola II, a w posagu przywiozła całą skrzynię chińskiej czarnej herbaty, której była ogromną miłośniczką. Napar piła zazwyczaj w przezroczystej chińskiej miseczce. Szybko podobnie zaczęło czynić dworzanie. W ten sposób herbata zadomowiła się na dobre na dworze królewskim. Jednak z uwagi na wysoką cenę angielską herbatę początkowo pili jedynie przedstawiciele wyższych sfer. W domach herbata przechowywana była w bogato zdobionych skrzynkach zamykanych na kluczyk. Miało to uchronić ją przed kradzieżą. Herbatę mogła parzyć jedynie pani domu. Na dobre herbata upowszechniła się dopiero na początku XIX wieku. Odpowiedzialna za to była Anna, księżna Bedford. To właśnie ona wprowadziła zwyczaj pica herbaty około godziny czwartej lub piątej. W ten sposób zaspokajała atak głodu pomiędzy lunchem, który jadano w południe, a wieczorną kolacją. W ten sposób narodził się tea time, czyli czas na herbatę.
Jaką herbatę Anglicy piją najczęściej?
Przede wszystkim angielska herbata to najczęściej mieszkanka czarnych herbat z południowej Azji. Charakteryzują się one wyrazistym, ostrym smakiem. Są sporządzane głównie z herbat cejlońskich i indyjskich. Anglicy często piją herbatę z dodatkiem mleka lub śmietanki. Na początku dobywa się rytuał przygotowywania czajniczka, do którego wsypuje się herbatę, a następnie zalewa wrzątkiem dwa razy i pozostawia na 4-5 minut, w celu zaparzenia. Następnie do nagrzanych filiżanek wlewa się mleko i herbatę. Herbatę pije się tam rano po śniadaniu, w porze lunchu oraz w czasie tea time. Powinna byc bardzo mocna, gdyż na raz pije się zawsze nie więcej niż dwie filiżanki.